Huomionkohdistus vapaaehtoistyöhön

Työtä ilman palkkaa ja pakkoa. Siinä karkea määritelmä vapaaehtoistyölle. Mutta karkeaa ei vapaaehtoistyö ole itsessään, sillä ilman vapaaehtoistyötä maailma olisi toimimattomampi ja karumpi paikka.

Iso osa suomalaisista työskentelee vapaaehtoisesti: osallistuu talkoisiin, auttaa naapuria tai työskentelee ehkä vapaaehtoistyöntekijänä jossain järjestössä. Jokaisella on mahdollisuus vapaaehtoistyöhön, jos itse sitä haluaa tehdä. Vapaaehtoistyö on mahdollista lapselle, vanhukselle, työssäkäyvälle, työttömälle – kenelle tahansa.

Vapaaehtoistyö on arvokasta, vaikka rahalla ei arvoa mitatakaan. Usein vapaaehtoisesti tehty työ on vastavuoroista, jolloin työn hyöty kohdistuu sekä tekijään että tekemisen kohteeseen. Auttamisen ilo, antamisen ilo ja saamisen ilo luovat työlle arvon. Myös osallisuus on olennainen osa vapaaehtoisen työn arvokkuutta. Vapaaehtoistyö antaa tilaisuuden osallistua ja vaikuttaa, olla tärkeä ja kuulua joukkoon. Yksinäisyys voi lievittyä ja yhteisöllisyys lisääntyä.

Tänään vietetään kansainvälistä Vapaaehtoisten päivää. On hyvä huomata, että joukossamme on paljon hyvää tekeviä ihmisiä. On pitkäaikaisesti vapaaehtoistyöhön sitoutuvia, hetkellisesti osallistuvia ja kaikenlaista siltä väliltä – kaikki se on tärkeää toimintaa! Vapaaehtoisen työn kirjosta voi jokaiselle löytyä oma sopiva raitansa. Ei taakaksi ja rasitteeksi, vaan tuomaan mielekästä elämänsisältöä itselle ja muille.

sinä

Oletko sinä naapurin Tessun ulkoiluttaja, maahanmuuttajan tukihenkilö, vanhempainyhdistyksen sihteeri, partiolainen, työkaverin pihasaunan rakennustalkoiden maalari, perhekummi, luentotilaisuuden kahvinkeittäjä, vanhusten ulkoiluttaja, puhelinpäivystäjä, lukumummi, kolehdinkerääjä, öljyntorjuja, lasten jalkapallovalmentaja, sammutusmies, seniorikerhonvetäjä, konserttiavustaja, lumitöidentekijä, ruuanjakaja, roskienkerääjä, vertaisryhmäohjaaja…?

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.