Luovutaan, luovutaan

Toivotaan, toivotaan laulettiin kouluaikanani musiikintunnilla ja joissain koulun juhlissakin. Kyseessä on maailmanparannuslaulu 1970-luvun alusta, ja ilmiselvästi se sopi opettajien mielestä hyvin laulettavaksi 1980-luvun kasinotalous-Suomessakin – elettiinhän tuolloin toki vielä kylmän sodan aikaa. Jälkikäteen ajatellen laulun säkeistö ”En oikein usko rauhan kestävän. En oikein usko rauhan kestävän. Kun liekeissä taas on tää synnyinpaikka onneton, vain toivo silloin löytää asunnon.” tuntuu kyllä vähän kornilta lintukoto-hyvinvointivaltiossa elävän koululaisen laulettavaksi.

save the world.jpg

Jälkiviisaana voi todeta, että jo tuolloin olisi voinut kiinnittää huomiota toisenlaiseenkin maailmanparannukseen: kohtuulliseen kuluttamiseen. 1980-luvulla juppikulttuuri pääsi vauhtiin, ja kulutuskulttuuri muuttui valtakulttuuriksi. Ostelu, kertakäyttökulttuuri, kelvollisten tavaroiden ja ruuan poisheittäminen arkipäiväistyivät. Matkustelu ulkomaille yleistyi, ja autojen määrä lisääntyi. Teolliset, prosessoidut ruuat yleistyivät. Keittiöitä täytettiin kaikenlaisilla uutuuskodinkoneilla kuten limsakoneilla, vohveliraudoilla, munankeittimillä jne. Ja erityisesti nuorison viihdekäyttöön hankittiin mankkoja, korvalappustereoita ja videonauhureita. Käsitteet ’tarve’ ja ’kohtuus’ alkoivat painua unholaan.

Nyt 2010-luvulla meidän tulisi opetella uusi tapa elää ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Pitäisi päästä eroon kulutuskulttuurista, johon olemme jo täysin tottuneet. Se tarkoittaa käytännössä monista asioista luopumista tai ainakin vähentämistä. Mm. uusitumattomat energialähteet, lentomatkailu, yksityisautoilu, lihansyönti, turha ostelu ja haluttomuus vaikuttaa yhteisiin asioihin ovat poisto- tai vähennyslistalla. Luopuminen on vaikeaa, mutta pitää muistaa, ettei se tarkoita siirtymistä ankeaan tyhjyyteen. Tilalle on löydettävä toisenlainen ja kestävämpi elämäntyyli.

Vaikka toivo on tärkeä asia ajankohdasta riippumatta, sopisi tämän ajan maailmanpelastuslauluksi kouluihin ja myös muualle Luovutaan, luovutaan -laulu. (En tiedä, onko joku lauluntekijä saanut luovuuspuuskassaan sellaisen jo aikaiseksi, mutta ellei, vielä ehtii.) Saattaa olla, että Toivotaan, toivotaan -laulukin alkaa taas olla ajankohtaisempi kuin omassa lapsuudessani, mutta eihän siitä ole mitään haittaa, että maailmaa parannetaan monella eri tavalla – ja laululla.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.